Vorm van de zondag.

Zonder willen … Geen kunsten.

Advertisements

Mentale wilskracht, vorm van de dag, 120% … Wat is dat eigenlijk allemaal. Wat houdt dit in? Doorgaan tot je erbij neervalt. Het doorzettingsvermogen om aan zelfstudie te doen. Discipline. 

Is dit aan te leren? Nee. Het is wel te verbeteren. Dan moet je ervoor zorgen, dat iemand begrijpt dat dit allemaal nodig is, om topsport te bedrijven. Kuyt en Ronaldo hoef je dit niet uit te leggen. Dat zit in hun karakter. Messi heeft veel talent, maar minder doorzettingsvermogen. 

Hoe leg je iemand uit dat iets nodig is, maar die persoon ziet er de nut niet van in. Dat wordt een hopeloze oefening. Dat wordt elke week een discussie. Dan moet je als trainer de hele week politieagentje spelen. Ik kan toch wel 5 minuten te laat komen? Nee, dus … dat kan niet. Vandaag heb ik even geen zin… Dat wordt jou niet gevraagd. 

Dan mag een voetbaltalent wel heel goed zijn, wil je daar zoveel energie instoppen. Met een grote kans dat het als nog fout gaat. Ik persoonlijk zou daar niet aan gaan beginnen. Nutteloze energie. Ik zou daar op selecteren in de jeugd. Kinderen die meer kunnen opbrengen, pik je er zo tussen uit. Die leer je veel sneller iets. Die lopen niet zo snel weg op hun 20e. In NL wordt hier helemaal niet opgelet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s